2000’den Sonra Çekilmiş En İyi 10 İran Filmi

2000’den Sonra Çekilmiş En İyi 10 İran Filmi
0

Hollywood, Bollywood ve Kore Sinemasını bir kenara bırakarak daha gerçekçi ve samimi bir sinema olan İran sinemasını ele alacağımız bu yazımızda 200’den sonra çekilmiş en iyi İran filmlerini ele alacağız. Umarız beğenirsiniz.

 

Zir e poost e shahr – Şehrin Kabuğu Altında

2001 yapımı olan filmde Tuba tekstil fabrikasında çalışan bir bayandır. Eve her geldiğinde sorunları olan ailesi ile mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Onu sürekli döven kocasıyla hamile kızı, aşırı radikal olan ve başı dertten çıkmayan oğlu ve çalışmak için Japonya’ya gitmeyi düşünen büyük oğlu vardır.

 

Jazireh Anahi – Demir Ada

Körfeze demir atmış dev bir gemi şu sıralarda insanların yaşadığı bir kasabaya dönmüş durumda ve günden güne yavaşça batmaktadır. Gemiyi yöneten ve herkesin saygısını kazanan Nemat, tümişi gövdeye sıkışan balıkları kurtarmak olan çocuk, sürekli güneşi izleyen yaşlı bir adam, amaçları olan bir öğretmen, babasının evlendireceği kıza değil de başka bir kıza aşık olan Ahmad… Sıra dışı bir film sizleri bekliyor.

 

Beed e Majnoon – Söğüt Ağacı

Oldukça dramatik olan Söğüt Ağacı filminde Yousef kör bir profesördür. Kör olduğu zamanlarda eşini çok seven ve beraber mutlu bir hayat süren bir adamdır. Asistanı ile beraber çalışmaktadır. Gözleri için ameliyat olan Yousef, karısını gördüğünde aşık olduğu kadının o olduğuna inanamaz… Gözleri açılan Yousef’in tüm hayatı alt üst olur.

 

Altın Ve Bakır

Seyyid Rıza ilim talebesi olan eşi Zehra ve çocukları ile mutlu bir hayat süren adamdır. Zehra birgün aniden fenalaşır ve hastaneye kaldırılır ancak tedaviden sonra Zehra’nın çok kötü bir hastalığa yakalandığı öğrenilir. Rıza artık hem çocuklara bakmak zorunda hem para kazanmalı hem de eğitimini tamamlamaya çalışmalıdır.

 

Resim Havuzu

Oldukça eğlenceli ve dram yüklü olan filmde karı koca engelli çift evlenirler. Birbirini çok seven eşin birde çocukları olur. Çocuk küçükken hiçbir sorun yaşanmaz ancak okula başlamasıyla beraber ailesini beğenmemeye başlar. Samimiyet dolu film oldukça beğenilecektir.

 

Kertenkele – Marmalouk

Bir hırsız olan Rıza bu sefer yakayı ele verir ve yakalanarak ceza evine gönderilir. Burada geçirdiği kaza sonucu yaralanan Rıza hastaneye kaldırılır ve bir molla ile yatağını paylaşır. Bir fırsat yakalayan Rıza molla elbisesini giyerek bir köyde imamlık yapmaya başlar.

 

Jodaeiye Nader az Simin – Bir Ayrılık

Simin kocası Nader ve kızı Termeh ile beraber yur dışında yaşamak ister ve bunun için tüm hazırlıkları yapmıştır ancak kocası Nader buna karşıdır. Babası ile beraber İRanda yaşamaya kararlıdır. Boşanma davası açan Simin boşanmaya karar verir. Kızı Termeh’i de yanına alarak İran’da yaşamaya devam eden Nader babasına bakmak için genç bir hizmetçi tutacaktır.

 

Heiran

Heiran İran’da çalışan Afgan bir göçmendir. Mahi ise son sınıfta okuyan İranlı bir kızdır. Otobüs yolculuğunda tanışan ikili birbirine aşık olur. Heiran kızı babasından ister ancak babası onu Afgan bir işçiye vermek istemez. Bunun sonucunda Mahi Heiran’a kaçar ve evlenirler.

 

Serçelerin Şarkısı

Kerim deve kuşu çiftliğinde çalışan bir adamdır ancak çiftlikten kaçan bir deve kuşu yüzünden işinden olur. Kızının işitme cihazını alabilmek için iş arayan Kerim tahran sokaklarına iş kovalar.

 

Baran

Latif İranlı bir inşaat işçisidir. Çalıştıkları inşaatta afgan bir işçi düşüp bacağını kırınca yerine yeni biri olan Rahmet gelir ve Latif’in işini ondan alır. Buna son derece sinirlenen Latif Rahmetten hoşlanmaz ancak Rahmet ile ilgili bir sır vardır bunu öğrenen Latif’in tüm hayatı değişecektir.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir