Görme eylemi hayatımızın en önemli eylemlerinden biridir. İnsan bedeninin en önemli ve fonksiyonlu organı olan göz; belli sınırlar içerisindeki nesneleri görmemize, farklı tonlardaki renkleri ayırt etmemize yaramaktadır. Görme işlemi, çevremizde bulunan nesnelerin ışık olan ve karanlık olan ortamlarda ayırt edilmesi demektir. Görme işlemi insanın hayatına doğduğu anda ışıkla olan ilk teması ile girer. Ayrıca bebeklerin anne kanında ışığı ayırt etmeye başladıkları söyleniyor. Fakat bunun tam anlamıyla bir görme işlemi olduğunu söylemek mümkün değildir.
Bebekler Görmeye Nasıl Başlıyor?
Henüz anne kanında iken bir bebeğin dünyayı tam olarak algılayabilmesi belli bir süreç ile gerçekleşmektedir. Bu süreç için ise genel olarak 1 ay diyebiliriz. Bebeklerin doğduktan sonra uyku düzensizliklerinin nedeninin bu süreçten kaynaklandığını söyleyebiliriz. Yeni doğmuş bir bebeğin uyku düzensizliğinin sebebi göz ve beyin arasındaki iletişim kanalının yeni dünyaya adapte sürecinin henüz oluşmamasından kaynaklıdır. Bu nedenle bebeklerde gece uyanma durumları oldukça sık bir şekilde yaşanmaktadır.
Bebekler Görmeye Ne Zaman Başlamaktadırlar?
Yeni doğmuş bebeklerin doğduktan sonra birkaç hafta sonra ışığa tepki vermeleri ve 3 ay içerisinde tam olarak ışığı algılayabilmesi beklenmektedir. Bebekler ışığı tam algılayabilmesine kadar olan bu süreçte en fazla 1 metre uzaklığa kadar görebilmektedirler.
Doğum sonrasında bebeğin en fazla 50 santimetre kadar olan görme mesafesi zaman içerisinde gelişim göstermektedir. Uzmanlara göre bir bebeğin görme işleminin uyarılar ile gerçekleştiğini vurgulamaktadır. Bu durumu açıklamamız gerekir ise eğer; karanlık ortam içerisinde büyümekte olan bebeklerin görme eylemlerinin gelişmesini engelleyebilir. Görme işlemini sağlamamıza yarayan ve beyin içerisinde bulunan hücreler için ışık, renk ve şekil gibi görme işlemini tetikleyen uyarıcılara ihtiyaç duyulmaktadır.
Bir bebek doğduğu ilk 6 ay içerisinde haraket eden nesnelere daha çok ilgi duyar. Onları algılamaya ve ayırt etmeye çalışır. Bir bebeğin görme yetisinin bir yetişkin ile aynı orana gelmesi süreci 5 yaşına kadar aynı düzlem içerisinde yer almaktadır. Görme yetisinin gelişimi 7 ve 9 yaş aralığında durmaktadır. Her bebeğin görme yetisinin gelişimin farklı olabileceğini unutmamak gerekir.
Bebeklerde Görme Gelişimi Nasıl Gelişir?
0-2 ay aralığında bir bebek 25 ile 50 santimetre uzaklık içerisindeki bulunan ışık, parlak ve tek renkli nesneleri görebilmektedir ve görme oranı ise %5 olacaktır.
2-3 ay aralığındaki bir bebek kendisine yakın açıdan bakan bir insan ile göz teması kurabilir. Parlak ve canlı renklere sahip cisimleri rahatlıkla izleyebilir.
3-6 ay aralığında bir bebek parlak ve renklere sahip nesnelerin uzaklıklarını algılamaya ve tutmaya çalışmaya başlayacaktır.
6-10 ay aralığında bir bebek nesnelerin büyüklüklerini algılamaya ve küçük nesneleri ayırt etmeye başlayacaktır. Bu ay aralığındaki bebeklerin görme oranı ise %10 olacaktır.